главоболие

главоболие
същ. - главобол, мигрена
същ. - неприятност, грижа, безпокойство, тревога

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Look at other dictionaries:

  • аспирин — фарм. фабричко име за ацетилсалицилна киселина бел кристален прав што тешко се раствора во вода ја намалува покачената телесна температура и значително ја ублажува болката особено се употребува при ревматизам, главоболие и сл., главно во форма на …   Macedonian dictionary

  • гварана — (шп. guarana) фарм. темнокафеава паста што се подготвува од семето на јужноамериканското растение Paulinia sorbilis ce употребува како лек против главоболие, а разредена во вода, како пијалак за закрепнување …   Macedonian dictionary

  • кефалалгија — (грч, kephale глава, algos болка) главоболие …   Macedonian dictionary

  • неврастенија — (грч. neuron, asthenia слабост) мед. растројство на нервниот систем што се манифестира со истоштеност, раздразливост, главоболие, бессоница, слаб апетит, брзо изморување, срцебиење итн …   Macedonian dictionary

  • полицитемија — (грч. poly, kytos меурче, haima крв) мед. зголемување на бројот на еритроцитите проследено со црвенило на лицето, покачен крвен притисок, главоболие и шумење во ушите …   Macedonian dictionary

  • фенацетин — (грч. phaino осветлува, лат. acetum оцет) фарм. безбоен кристален прашок, еден од антипиретиците лек против висока температура и главоболие …   Macedonian dictionary

  • неприятност — същ. неудоволствие, тягост, досада, скука, неразположение същ. главоболие същ. горчивина, мъка, огорчение, обида, горчив хап същ. безобразие, неудобство, беля същ. безпокойство, вълнение, грижа, тревога, труд, затруднение, опасение, обърканост… …   Български синонимен речник

  • труд — същ. работа, дело, занимание, занятие същ. усилие, умора, грижа, трудност, мъка, напрежение същ. тегота, главоболие същ. продукт, произведение същ. безпокойство, вълнение, неприятност, тревога, затруднение, беля, опасение, обърканост същ …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”